Principales características socioeconómicas de la actividad apícola en el municipio de Champotón, Campeche, en el año 2023
Published 2025-02-05
How to Cite
Abstract
The municipality of Champotón is the main honey producer in Campeche. The purpose of this study was to identify and analyze the main socioeconomic characteristics of beekeepers, as well as the degree of association between these and hive ownership. Information was obtained through a stratified statistical sampling survey, producers were grouped into four strata: more than 50 hives, from 51 to 100, from 101 to 150 and more than 150 hives. It was discovered that beekeeping is a secondary activity, most of the producers are elderly and have extensive experience in the activity, they have basic schooling and their production capacity is based on an average ownership of 71 hives, distributed in four . apiaries. The main variable that influenced the number of hives was the status of organized producer, from which they obtain advantages in the purchase of inputs and sale of products.
References
- Barrón-Bravo, O. G., Avilés-Ruiz, R., Felipe-Victoriano, M., Maciel-Torres, S. P., & Ávila-Ramos, F. (2021). Caracterización de las unidades de producción familiar de miel en Llera, Tamaulipas. Espacio I+D, Innovación más Desarrollo, 10(27).
- Castañón-Chavarría, L. E. (2009). Mieles diferenciadas de la Península de Yucatán y su mercado. Comisión Nacional para el Conocimiento y Uso de la Biodiversidad (Conabio). Recuperado el 05 de Diciembre del 2024 de https://www.biodiversidad.gob.mx/corredor/cobiored/index.php/publicaciones/item/137-mieles-diferenciadas-de-la-peninsula-de-yucatan-y-su-mercado
- Chan-Chi, J. R., Caamal-Cauich, I., Pat-Fernández, V. G., Martínez-Luis, D., & Pérez-Fernández, A. (2018). Caracterización social y económica de la producción de miel de abeja en el norte del Estado de Campeche, México. Textual, 72, 103-123. https://doi.org/10.5154/r.textual.2017.72.007
- Contreras-Escareño, F., Pérez-Armendáriz, B., Echazarreta, C. M., Cavazos-Arroyo, J., Macías-Macías, J. O., & Tapia-González, J. M. (2013). Características y situación actual de la apicultura en las regiones Sur y Sureste de Jalisco, México. Revista Mexicana de Ciencias Pecuarias, 4(3), 387-398. https://www.scielo.org.mx/pdf/rmcp/v4n3/v4n3a9.pdf
- Contreras-Uc, L. C., Magaña-Magaña, M. A., & Sanginés-García, J. R. (2018). Características técnicas y socioeconómicas de la apicultura en comunidades mayas del Litoral Centro de Yucatán. Acta Universitaria, 28(1), 77-86. https://doi.org/10.15174/au.2018.1390
- Gómez-Leyva, J. F., May-Esquivel, F., Vázquez-Hernández, L., Gallegos-González, M., Catzim-Rojas, F. J., & Payro-de la Cruz, E. (2022). Diagnóstico de la apicultura, agroecosistema y africanización de colonias de Apis mellifera, en Comalcalco, Tabasco, México. Ecosistemas y Recursos Agropecuarios, 9(1), e-3158. https://doi.org/10.19136/era.a9n1.3158
- Güemes-Ricalde, F. J., Echazarreta-González, C., Villanueva, R., Pat-Fernández, J. M., & Gómez-Álvarez, R. (2003). La apicultura en la península de Yucatán. Actividad de subsistencia en un entorno globalizado. Revista Mexicana del Caribe, 16(2003), 117-132. https://www.redalyc.org/pdf/128/12801604.pdf
- Instituto de Desarrollo y Formación Social (Indefos). (2017). Champotón. https://indefos.gob.mx/portal/champoton/
- Luna-Chontal, G., Roque-Peña, J. G., Fernández-Echeverría, E., Martínez-Mendoza, E., Díaz-Zorrilla, U. A., & Fernández-Lambert, G. (2019). Caracterización apícola en la región sierra centro-norte de Veracruz: contexto y trashumancia. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, 10(6), 1339-1351. https://doi.org/10.29312/remexca.v10i6.1689
- Magaña-Magaña, M. A., Aguilar-Arrieta, A., Lara-Lara, P., & Sanginés-García, R. (2007). Caracterización socioeconómica de la actividad apícola en el Estado de Yucatán, México. Revista de Agronomía, 15(2), 17-24.
- Magaña Magaña, Miguel Ángel, Moguel Ordóñez, Yolanda Beatriz, Sanginés García, José Roberto, & Leyva Morales, Carlos Enrique. (2012). Estructura e importancia de la cadena productiva y comercial de la miel en México. Revista mexicana de ciencias pecuarias, 3(1), 49-64. Recuperado en 05 de diciembre de 2024, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-11242012000100004&lng=es&tlng=es.
- Magaña-Magaña, M. A., Tavera-Cortés, M. E., Salazar-Barrientos, L. L., & Sanginés-García, J. R. (2016). Productividad de la apicultura en México y su impacto sobre la rentabilidad. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, 7(5), 1103-1115. https://www.scielo.org.mx/scielo.php?pid=S2007-09342016000501103&script=sci_arttext
- Martínez-Puc, J. F., & Merlo-Maydana, F. E. (2014). Importancia de la diversidad de abejas (Hymenoptera: Apoidea) y amenazas que enfrenta en el ecosistema tropical de Yucatán, México. Journal of the Selva Andina Animal Science, 1(2), 28-34. http://www.scielo.org.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2311-25812014000200004&lng=es&tlng=es.
- Martínez-Puc, J. F., Cetzal-Ix, W., González-Valdivia, N. A., Casanova-Lugo, F., & Saikat-Kumar, B. (2018). Caracterización de la actividad apícola en los principales municipios productores de miel en Campeche, México. Journal of the Selva Andina Animal Science, 5(1), 44-53. http://www.scielo.org.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2311-25812018000100006&lng=es&tlng=es
- Mayorga-Centeno, D., Luna-Rodas, J., & Romero-Álvarez, K. (2020). Apicultura en el occidente de Nicaragua, la experiencia de los productores rurales del municipio El Viejo. Revista Cientí¬fica Apuntes de Economía y Sociedad, 1(2), 49-58. https://camjol.info/index.php/aes/article/view/vol1_2_2020_arto5/15861
- Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura (FAOSTAT). (2024). [Cultivos y productos de ganadería]. https://www.fao.org/faostat/es/#data/QCL
- Rosales-González, M., & Rubio-Herrera, A. (2010). Apicultura y organizaciones de apicultores entre los mayas de Yucatán. Estudios de Cultura Maya, 35, 163-186. http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0185-25742010000100007&lng=es&tlng=es
- Scheaffer, R. L., Mendenhall, W., & Ott, L. (2007). Elementos de muestreo (6ª ed.). International Thomson Editores Spain Paraninfo.
- Secretaría de Agricultura y Desarrollo Rural (SADER). (2019). Deliciosa miel, manjar de Campeche. Gobierno de México. https://www.gob.mx/agricultura/articulos/deliciosa-miel-manjar-de-campeche
- Sistema de Información Agroalimentaria (Siacon). (2024). Base de datos de la actividad agrícola, pecuaria y pesquera en México.
- Villanueva-Gutiérrez, R., & Collí-Ucan, W. (1996). La apicultura en la Península de Yucatán, México y sus perspectivas. Folia Entomol. México, 97, 50-70. https://ecosur.repositorioinstitucional.mx/jspui/bitstream/1017/1048/1/0000196981_documento.pdf