Artículos de Investigación
Measuring the optical activity of the sucrose for the construction of an optical glucometer
Fig. 1. Composición de una onda linealmente polarizada (Español (España))
Fig. 2. Representación del estado de polarización de la luz. a) Representación elíptica. b) Esfera de Poincaré (Español (España))
Fig.3. Esquema experimental (Español (España))
Fig. 4. Medición de la actividad óptica ante diferentes dosis de azúcar disuelta en agua (Español (España))
Published 2016-03-03
Keywords
- Optical activity,
- sucrose,
- circular birefringence,
- glucometer.
- Actividad óptica,
- sacarosa,
- birrefringencia circular,
- glucómetro.
How to Cite
Cortez-Gonzalez, L., Selvas-Aguilar, R., Castillo-Guzman, A., & Ceballos-Herrera, D. (2016). Measuring the optical activity of the sucrose for the construction of an optical glucometer. Acta Universitaria, 26, 17–19. https://doi.org/10.15174/au.2016.856
Abstract
A study of the optical activity of the sucrose is presented as a basis for the construction of an optical glucometer. It features an infrared laser diode whose emission passes through a water/sugar sample solution at different concentrations. In an elliptical representation, the results show that circular birefringence favors right circular polarization. Subsequent work aims at finding the behavior in blood samples.
Fig. 1. Composición de una onda linealmente polarizada (Español (España))
Fig. 2. Representación del estado de polarización de la luz. a) Representación elíptica. b) Esfera de Poincaré (Español (España))
Fig.3. Esquema experimental (Español (España))
Fig. 4. Medición de la actividad óptica ante diferentes dosis de azúcar disuelta en agua (Español (España))