The biological diversity of backyards: their use in food and family health in Chiapas and Tabasco, Mexico
Published 2023-02-22
How to Cite
Abstract
Food security is the availability, access, use, and stability of food in support of health and nutrition, which contributes to meeting the needs of individuals and social groups. The objective of this research was to determine the diversity of backyard plant and animal species and their contribution to family maintenance in communities of Chiapas and Tabasco. To this end, 180 producers in 50 communities of Chiapas and Tabasco were surveyed. Results show that the most important ornamentals were chives, tulips, and roses (Fr = 15.8%, 14.0%, 11.4%, respectively); the medicinal plants found were purple maguey, aloe vera, basil, and oregano (UST is 46.1%, 28.9%, 26.7%, 18.9%); and the fruit trees with the highest value were citrus, mango, banana, and avocado (Fr = 22.1%, 17.2%, 10.7%, 6.1%). Moreover, birds appeared to be more present because they are a source of protein and income. It is concluded that the biological diversity represented in backyards contributes to food security in the dimensions of access, use, and availability.
References
- Alberca, V., León, D., & Falcón, N. (2020). Tenencia de animales de traspatio y evaluación de conocimientos y prácticas asociadas a exposición a agentes zoonóticos en La Coipa, Cajamarca, Perú. Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú, 31(3), e18733. http://www.scielo.org.pe/pdf/rivep/v31n3/1609-9117-rivep-31-03-e18733.pdf
- Ángel, Y. K., Pimentel, M. E., & Suárez, J. C. (2017). Importancia cultural de vegetación arbórea en sistemas ganaderos del municipio de San Vicente del Caguán, Colombia. Revista U.D.C.A Actualidad & Divulgación Científica, 20(2), 393-401. https://revistas.udca.edu.co/index.php/ruadc/article/view/397
- Bonilla-Aparicio, M. E., Salcido-Ramos, B. A., Paredes-Sánchez, J. A., Aguirre-Álvarez, L., Méndez-Cadena, M. E., & Hernández-Rodríguez, M. L. (2013). La diversidad hortícola para la seguridad alimentaria en municipios marginados del estado de Puebla. Ra Xinhai, 9(2), 151-163. doi: https://doi.org/10.35197/rx.09.02.e.2013.11.mb
- Cantú-Martínez, P. (2018). Profesorado universitario: emisor de valores éticos y morales en México. Revista Educación, 42(1). doi: https://doi.org/10.15517/revedu.v42i1.23479
- Centro de Información y Estadística de Chiapas (CIGECH). (2012). Regiones socioeconómicas. CIGECH. http://www.ceieg.chiapas.gob.mx/home/wp-content/uploads/downloads/productosdgei/CIGECH/CIGECH_REGIONES.pdf
- Cobo, R., & Paz, L. (2017). Traspatios campesinos de Morelos. Textual: Análisis del Medio Rural Latinoamericano, (70), 51-68. https://chapingo-cori.mx/textual/textual/article/view/r.textual.2017.70.004
- Colín, H., Hernández, A., & Monroy, R. (2012). El Manejo Tradicional y Agroecológico en un huerto familiar de México, como ejemplo de sostenibilidad. Etnobiología, 10(2), 12-28. https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/5294478.pdf
- Comisión Nacional de Evaluación de la Política de Desarrollo Social (Coneval). (2010). Informe anual sobre la situación de pobreza y rezago social. Coneval.
- Cruz-Hernández, J., Águila-Muñoz, J. C., Rojano-Hernández, R., & Morales-Jiménez, J. (2017). Digeridos de fermentación de estiércol: consideraciones para su recomendación en agricultura de traspatio. AgroProductividad, 10(7), 3-8.
- https://www.colpos.mx/wb_pdf/Agroproductividad/2017/AGROPRODUCTIVIDAD_10-7-2017.pdf
- Cruz, W. O., Campos, R. A., & López, R. (2016). Visión campesina del uso tradicional de plantas medicinales en huertos de traspatio. Revista Mexicana de Agroecosistemas, 3(2), 239-249. https://rmae.voaxaca.tecnm.mx/wp-content/uploads/2020/11/17-RMAE_C2016-14-plantas-medicinales-to-edit.pdf
- Cruz, L. A. (2016). El papel de las mujeres en los huertos familiares. Alternativas en Psicología, (36), 46-60. https://www.alternativas.me/numeros/25-numero-36-noviembre-2016-edicion-especial/134-el-papel-de-las-mujeres-en-los-huertos-familiares
- De la Rosa-Reyes, P. K., Vásquez-Dávila, M. A., Villegas-Aparicio, Y., & Jerez-Salas, M. P. (2014). Los huertos familiares y la seguridad alimentaria de Cuilapam de Guerrero, Oaxaca, México. Revista Mexicana de Agroecosistemas, 1(1), 40-51.
- https://rmae.voaxaca.tecnm.mx/wp-content/uploads/2020/11/RMAE_05-2014_Extenso.pdf
- Dorado, A. (2010). ¿Qué es la biodiversidad?. GREENPEACE. http://www.ecomilenio.es/wp-content/uploads/2010/10/que-es-la-biodiversidad-web.pdf
- Duché-García, T. T., Bernal-Mendoza, H., Ocampo-Fletes, I., Juárez-Ramón, D., & Villarreal-Espino, O. A. (2017). Agricultura de traspatio y agroecología en el proyecto estratégico de seguridad alimentaria (Pesa-Fao) del estado de Puebla. Agricultura, Sociedad y Desarrollo, 14(2), 264-281. http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_abstract&pid=S1870-54722017000200263&lng=es&nrm=iso
- Durán-Fernández, A., Aguirre-Rivera, J. R., García-Pérez, J., Levy-Tacher, S., & De Nova-Vázquez, J. A. (2016). Inventario florístico de la comunidad lacandona de Nahá, Chiapas, México. Botanical Sciences, 94(1), 157-184. https://www.botanicalsciences.com.mx/index.php/botanicalSciences/article/view/248/pdf_4
- Gómez, Y., & Velázquez, E. B. (2019). Salud y cultura alimentaria en México. Revista Digital Universitaria, 20(1), 1-12. http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-42982015000300012
- Gómez-Domínguez, H., Pérez-Farrera, M. Á., Espinoza-Jiménez, J. A., & Marquez-Reynoso, M. I. (2015). Listado florístico del Parque Nacional Palenque, Chiapas, México. Botanical Sciences, 93(3), 559-578. doi: https://doi.org/10.17129/botsci.151
- Gómez, A., González, A., & Doña, H. (2014). La cultura del patio como soporte de agricultura familiar en América tropical. Ambienta, 107, 74-85. https://www.ucm.es/data/cont/media/www/pag-56050/Ambienta%20n%C2%BA%20107%20Junio%202014.pdf
- Góngora-Chin, R. E., Flores-Guido, S., Ruenes-Morales, M. R., Aguilar-Cordero, W. J., & García-López, J. E. (2016). Uso tradicional de la flora y fauna en los huertos familiares mayas en el municipio de Campeche, Campeche, México. Ecosistemas y Recursos Agropecuarios, 3(9), 379-389. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=358646832010
- González-Martell, A. D., Cilia-López, V. G., Aradillas-García, C., Castañeda-Díaz de León, A., De la Cruz-Gutiérrez, A., Zúñiga-Bañuelos, J., García-Aguilar, N., González-Cortés, C., & Barriga-Martínez, F. D. (2019). La seguridad alimentaria y nutricional de una comunidad indígena de México. Revista Española De Nutrición Comunitaria, 25(3), 1-9. http://www.renc.es/imagenes/auxiliar/files/RENC_2019_3_04._GC_Lopez._Seguridad_alimentaria_comunidad_indigena_de_Mexico.pdf
- González, F., Pérez-Magaña, A., Ocampo, I., Paredes, J. A., & de la Rosa, P. (2014). Contribuciones de la producción en traspatio a los grupos domésticos campesinos. Estudios Sociales (Hermosillo, Son.), 22(44), 146-170. http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0188-45572014000200006&lng=es&tlng=es
- Goodman, L. A. (1961). Muestreo de bolas de nieve. Anales de Estadística Matemática, 32(1), 148-170. doi: https://doi.org/10.1214/aoms/1177705148
- Guadarrama, N., Chávez, M. C., Rubí, M., & White, L. (2020). La diversidad biocultural de frutales en huertos familiares de San Andrés Nicolás Bravo, Malinalco, México. Sociedad y Ambiente, (22), 237-264. doi: https://doi.org/10.31840/sya.vi22.2107
- Guarneros-Zarandona, N., Morales-Jiménez, J., Cruz-Hernández, J., Huerta-Peña, A., & Ávalos, D. A. (2014). Economía familiar e índice de biodiversidad de especies en los traspatios comunitario de Santa María Nepopualco, Puebla. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, (9), 1701-1712. doi: https://doi.org/10.29312/remexca.v0i9.1058
- Gutiérrez, M. G., Magana-Magana, M. A., Zizumbo, D., & Ballina, H. (2019). Diversidad agrícola y seguridad alimentaria nutricional en dos localidades Mayas de Yucatán. Acta Universitaria, 29. doi: https://doi.org/10.15174/au.2019.1996
- Guzmán-Hernández, C., Soto-Albarrán, F., Mendoza-Vilchis, R., López-Ojeda, A., & Hernández-López, R. (2019). Ruta alimentaria en circuitos y producción de traspatio en Donato Guerra, México. Estudios sociales. Revista de Alimentación Contemporánea y Desarrollo Regional, 29(53). doi: https://doi.org/10.24836/es.v29i53.696
- Instituto Nacional de Estadística y Geografía (INEGI). (2000). Prontuario de información geográfica municipal de los Estados Unidos Mexicanos. Emiliano Zapata, Tabasco. INEGI. https://1library.co/document/yrw1778z-prontuario-informacion-geografica-municipal-mexicanos-emiliano-tabasco-geoestadistica.html
- Jaramillo-Villanueva, J. L., Morales-Jiménez, J., & Domínguez-Torres, V. (2017). Importancia económica del traspatio y su relación con la seguridad alimentaria en comunidades de alta marginación en Puebla, México. Agroproductividad, 10(7), 27-32. https://www.revista-agroproductividad.org/index.php/agroproductividad/article/view/1053
- Kracht, U., & Schulz, M. (Eds.). (1999). Food security and nutrition: the global challenge (Vol. 50). LIT Verlag. St. Martin’s Press.
- Libert-Amico, A. (2019). Belleza escénica y conflicto territorial: la manufactura de la naturaleza en las Cascadas de Agua Azul, Chiapas. EntreDiversidades, 6(1), 9-42. doi: https://doi.org/10.31644/ED.12.2019.a01
- López-González, J. L., Damián-Huato, M. Á., Álvarez-Gaxiola, F., Zuluaga-Sánchez, G. P., Parra-Inzunza, F., & Paredes-Sánchez, J. A. (2013). El traspatio de los productores de maíz: en San Nicolás de los Ranchos, Puebla-México. Ra Ximhai, 9(2), 181-198. https://www.redalyc.org/pdf/461/46128964013.pdf
- López-Ortiz, D., Osuna-Flores, I., de la Torre-Martínez, M., & Olivos-Ortiz, A. (2017). Diversidad de árboles frutales de traspatio en Mochicahui, El Fuerte, Sinaloa, México. Revista Biodiversidad Neotropical, 7(1), 6-13. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=7400357
- Magurran, A. E. (2004). Measuring biological diversity. Blackwell Publishing. http://www.bio-nica.info/Biblioteca/Magurran2004MeasuringBiological.pdf
- Martínez, C. B. (2000). Género, empoderamiento y sustentabilidad. Serie PEMSA. https://www.redalyc.org/pdf/884/88401708.pdf
- Mendoza-Cruz, E., Sánchez-Gutiérrez, F., & Valdez-Hernández, J. I. (2017). Actividad de la guacamaya escarlata Ara macao cyanoptera (Psittaciformes: Psittacidae) y características estructurales de su hábitat en Marqués de Comillas, Chiapas. Acta Zoológica Mexicana, 33(2), 169–180. https://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0065-17372017000200169
- Mendoza-Cruz, P. I., Ruenes-Morales, Ma. Del R., Ferrer-Ortega. M. M., & Estrada-Medina, H. (2014). Los huertos familiares Maya-Yucatecos: situación actual y perspectivas en México. Ambienta, 107, 100-109. https://www.ucm.es/data/cont/media/www/pag-56050/Ambienta%20n%C2%BA%20107%20Junio%202014.pdf
- Monroy-Martínez, R., Ponce-Díaz, A., Colín-Bahena, H., Monroy-Ortiz, C., & García-Flores, A. (2016). Los huertos familiares tradicionales soporte de seguridad alimentaria en comunidades campesinas del Estado de Morelos, México. Ambiente y Sostenibilidad, (6), 33-43. https://bibliotecadigital.univalle.edu.co/xmlui/bitstream/handle/10893/11502/Los%20huertos%20familiares%20tradicionales.pdf?sequence=1&isAllowed=y
- Moreno, C. E. (2001). Métodos para medir la biodiversidad. CYTED. http://entomologia.rediris.es/sea/manytes/metodos.pdf
- Ochoa, G. S., Zamora, C. L. F., Cabrera, P. S., González, V. N. A., Pérez, H. I., & López, M. V. (2012). Flora leñosa útil de la sierra de Tenosique, Tabasco, México. El Colegio de la Frontera Sur. Proyecto FOMIX CONACYT.
- Olvera-Hernández, J. I., Álvarez-Calderón, N. M., Guerrero-Rodríguez, J. D., & Aceves-Ruiz, E. (2017). Importancia de especies vegetales en el traspatio de familias campesinas del noreste de Puebla, México. Agroproductividad, 10(7), 21-26. https://core.ac.uk/download/pdf/249320821.pdf
- Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación (FAO). (2011). La seguridad alimentaria: información para la toma de decisiones. Guía práctica [en línea]. FAO. http://www.fao.org/docrep/014/al936s/al936s00.pdf
- Otzen, T., & Manterola, C. (2017). Técnicas de Muestreo sobre una Población a Estudio. International Journal of Morphology, 35(1), 227-232. doi: https://doi.org/10.4067/S0717-95022017000100037
- Pérez-Pérez, M. A., Vera-Cortés, G., Andrés-Hernández, A. R., & Mondragón-Ríos, R. (2019). Etnobotánica y memoria biocultural en San Marcos Tulijá, Chilón, Chiapas, México. Ethnoscientia, 4(1). doi: https://doi.org/10.18542/ethnoscientia.v0i0.10264
- Pino, M. (2008). Diversidad agrícola de especies de frutales en el agroecosistema campesino de la Comunidad Las Caobas, Gibara, Holguín. Cultivos Tropicales, 29(2), 5-10. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0258-59362008000200001&lng=es&tlng=es
- Portillo, R., & Vázquez, I. (2019). Género y seguridad alimentaria: Rol e importancia de la mujer en la avicultura de traspatio en Tetela de Ocampo, Puebla, México. Tema de Ciencia y Tecnología, 23(81), 33-40. http://www.utm.mx/edi_anteriores/temas68/T68_E05_Genero_y_seguridad_alimentaria_Rol.pdf
- Ramírez-Meneses, A., García-López, E., Obrador-Olán, J. J., Ruiz-Rosado, O., & Camacho-Chiu, W. (2013). Diversidad florística en plantaciones agroforestales de cacao en Cárdenas, Tabasco, México. Universidad y Ciencia, 29(3), 215-230. http://www.scielo.org.mx/pdf/uc/v29n3/v29n3a1.pdf
- Rubí-Arriaga, M., González-Huerta, A., Martínez-De la Cruz, O., Franco-Mora, O., Ramírez-Dávila, J. F., López-Sandoval, J. A., & Hernández-Flores, G. V. (2014). Inventario de especies frutales y aspectos etnobotánicos en Sultepec, Estado de México, México. Phyton (Buenos Aires), 83(1), 203-211. http://www.scielo.org.ar/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1851-56572014000100026&lng=es&tlng=es
- Salazar-Barrientos, L. L., Magaña-Magaña, M. A., & Latournerie-Moreno, L. (2015). Importancia económica y social de la agrobiodiversidad del traspatio en una comunidad rural de Yucatán, México. Agricultura, Sociedad y Desarrollo, 12(1), 1-14. https://www.redalyc.org/pdf/3605/360538155001.pdf
- Sánchez-Gutiérrez, F., Valenzuela-Gómez, A., Valdez-Hernández, J. I., & González-González C. A. (2017). Estructura y diversidad de especies arbóreas en el sitio arqueológico “El Mirador”, Selva Lacandona, Chiapas. Polibotánica, 44, 79-94. https://www.redalyc.org/journal/621/62157493006/movil/
- Sotelo-Barrera, M., García-Moya, E., Romero-Manzanares, A., Monroy, R., & Luna-Cavazos, M. (2017). Arboreal structure and cultural importance of traditional fruit homegardens of Coatetelco, Morelos, Mexico. Revista Chapingo Serie Ciencias Forestales y del Ambiente, 23(1), 137-153. https://www.redalyc.org/pdf/629/62949072010.pdf
- Toscano-González, Y. J. (2006). Traditional use of medicinal plants in the sidewalk San Isidro, municipality of San Jose de Pare-Boyacá: a preliminary study using quantitative technical. Acta Biológica Colombiana, 11(2), 137-146. http://www.scielo.org.co/pdf/abc/v11n2/v11n2a12.pdf
- Villanueva, C., Olivia, A., Torres, Á., Rosales M., Moscoso, C., & González E. (2015). Manual de producción y manejo aves de traspatio. Centro Agronómico Tropical de Investigación y Enseñanza, CATIE. https://repositorio.catie.ac.cr/bitstream/handle/11554/8001/Manual_de_producion_manejo_aves_de_patio.pdf?sequence=1&isAllowed=y