Vol. 35 (2025): Volumen 35
Artículos de Investigación

Study of the generation of organic waste from traders at the Ozumba market in the state of Mexico.

Iliana Itzel Rojas Contreras
Universidad Autónoma del Estado de México. Centro Universitario UAEM Amecameca
Ofelia Márquez Molina
Universidad Autoonoma del Estado de México
Israel Reyes Reza
Universidad Autónoma del Estado de México. Centro Universitario UAEM Amecameca

Published 2025-07-02

How to Cite

Rojas Contreras, I. I., Espinosa-Ayala, E., Márquez Molina, O., & Reyes Reza, I. (2025). Study of the generation of organic waste from traders at the Ozumba market in the state of Mexico. Acta Universitaria, 35. https://doi.org/10.15174/au.2025.4289

Abstract

The generation of organic waste due to food loss and waste not only affects the environment, but also has a significant impact on the economy of traders and consumers. The objective is to evaluate the perception of traders in the municipal market of Ozumba, State of Mexico, regarding the generation of organic waste. A survey was applied to 200 vendors of fruits, vegetables and greens, and a factor and cluster analysis was applied. Fifty-four percent are women, 29% are between 41 and 50 years old, and 40% have a high school education. 59.7% consider that the main reason for wastage is low sales, 61.3% apply more than one strategy to take advantage of it. It is concluded that it is necessary to reconstruct the consumer's choice of food and to raise awareness among retailers in order to reduce waste, take advantage of food and reduce its environmental impact.

References

  1. Armentilla, M. (2024). Quality of life in the informal economy: the street markets of the municipality of Ahome, Sinaloa. Revista Global Negotium, 7(3), 231-250. https://tinyurl.com/4nbm3952
  2. Bruno, M., Cittadini, E., & Grenoville, S. (2023). Dinámica de la generación de residuos sólidos y desperdicio de alimentos en los mercados concentradores de frutas y verduras del Área Metropolitana de Buenos Aires (AMBA): el caso del Mercado de Pilar. Siembra, 10(1), e4201. https://doi.org/10.29166/siembra.v10i1.4201
  3. Casasola, A. K. (2021). Manejo de residuos sólidos generados en el mercado central del municipio de Chiquimula. Revista Naturaleza, Sociedad y Ambiente, 8(1), 87-101. https://doi.org/10.37533/cunsurori.v8i1.63
  4. Castillo, V. M., & Ayala, S. (2018). El comercio tradicional en la zona metropolitana de Guadalajara, México: el caso de los Tianguis. Sapientiae: Ciências Sociais, Humanas e Engenharias, 3(2), 208-231. https://doi.org/10.37293/sapientiae32
  5. Chavarín, R. A. (2019). Intermediarios y poder de mercado en los mercados agrícolas de México: un enfoque de teoría de juegos. Paradigma Económico, 11(1), 5-40. https://paradigmaeconomico.uaemex.mx/article/view/11417
  6. Corona, L. E., & Vega, L. (2018). El tianguis de Ozumba de Álzate, Estado de México y la venta de maíces criollos e híbridos. Narrativas Antropológicas, 1(1), 28-39. https://tinyurl.com/2kezgpxd
  7. Diario Oficial de la Federación (DOF). (2023). Ley general para la prevención y gestión integral de los residuos. https://tinyurl.com/es3jvsdx
  8. Giménez, A. M., Montoli, P., Curutchet, M. R., & Ares, G. (2022). Strategies to reduce losses and waste of fruits and vegetables in the last stages of the agrifood-chain: advances and challenges. Agrociencia Uruguay, 25, e813. https://doi.org/10.31285/AGRO.25.813
  9. González, C. G. (2018). Frutas y verduras perdidas y desperdiciadas, una oportunidad para mejorar el consumo. Revista Chilena de Nutrición, 45(3). https://dx.doi.org/10.4067/s0717-75182018000400198
  10. Herrera, J., Rojas, J. F., & Anchía, D. (2018). Emisiones de gases efecto invernadero y contaminantes criterios derivados de diferentes medidas de mitigación en la gestión de residuos sólidos urbanos del cantón de San José, Costa Rica. Revista de Ciencias Ambientales, 52(1), 94-109. https://www.redalyc.org/pdf/6650/665070589005.pdf
  11. Lara, M., & Li, J. J. (18 de enero de 2024). México | Emisiones y fuentes de los Gases de Efecto Invernadero. BBVA Research. https://tinyurl.com/3x34x6zd
  12. Lorato, T., Tadesse, T., Abebe, Y., & Getinet, B. (2023). The urban informal sector as a means of livelihood improvement among youth: evidence from Hawassa city, Ethiopia. Cogent Economics & Finance 11(1). https://doi.org/10.1080/23322039.2023.2185346
  13. Martínez, M., & Ferraris, S. (2021). Género y trabajo. El sostenimiento económico de los hogares en México. Revista Latinoamericana de Población, 15(28), 179-204. https://tinyurl.com/y8nrykmn
  14. Montanero, J. (2008). Análisis multivariante. Universidad de Extremadura. https://dehesa.unex.es:8443/bitstream/10662/2444/1/978-84-691-6343-6.pdf
  15. Organización de las Naciones Unidas (ONU). (2020). Día internacional de concienciación sobre la pérdida y el desperdicio de alimentos. https://tinyurl.com/2a3c4mvo
  16. Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura (FAO). (2018). La contaminación de los suelos está contaminando nuestro futuro. https://tinyurl.com/23zt4xzg
  17. Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura (FAO). (2022). Hacer frente a la pérdida y el desperdicio de alimentos: una oportunidad de ganar por partida triple. https://tinyurl.com/2z393mkv
  18. Rondón, E., Szantó, M., Pacheco, J. F., Contreras, E., & Gálvez, A. (2016). Guía general para la gestión de residuos sólidos domiciliarios. CEPAL. https://tinyurl.com/yvnu5vap
  19. Secretaría de Agricultura y Desarrollo Rural (SADER). (2024). La importancia de la producción alimentaria en México. https://tinyurl.com/24n6ulpb
  20. Secretaría de Medio Ambiente y Recursos Naturales (Semarnat). (2023). ¿Sabes a dónde van a parar los residuos que generamos día con día?. https://tinyurl.com/2ddcu8nl
  21. Solis, M. K., Méndez, J. A., Ramírez, J., Pérez, N., Regalado, J., & Hernández, J. Á. (2020). Prácticas del comercio tradicional en el mercado Cosme del Razo en San Pedro Cholula, Puebla, México. Revista de El Colegio de San Luis, 10(21), 1-28. https://doi.org/10.21696/rcsl102120201191
  22. Tamayo, D. H., & Cajilema, L. P. (2023). Comercio informal y género: un estudio de caso en el cantón Latacunga. Revista Científica Arbitrada Multidisciplinaria PENTACIENCIAS, 5(6), 884–896. https://doi.org/10.59169/pentaciencias.v5i6.899
  23. Teja, R., & López, N. (2013). Comercio informal: un estudio en el municipio de Texcoco, Edo. de México. Revista Internacional Administración & Finanzas, 6(4), 51-72. https://tinyurl.com/bdef386y
  24. Urure, I. N., Pacheco, L. A., Llerena, K. L., & Berrocal, P. L. (2024). Conocimiento y prácticas sobre manejo de residuos sólidos en estudiantes de una universidad pública del Perú. Revista Kawsaypacha: Sociedad y Medio Ambiente, (14), D-003. https://doi.org/10.18800/kawsaypacha.202402.D003
  25. Vian-Pérez, J., Velasco-Pérez, A., & García-Herrera, T. (2023). Residuos sólidos urbanos: una problemática ambiental y oportunidad energética. Revista Ciencia UANL, 22(97), 44–51. https://cienciauanl.uanl.mx/ojs/index.php/revista/article/view/116