Vol. 33 (2023)
Artículos de Investigación

Performance and digestibility of rabbits fed diets containing different levels of Prosopis laevigata pods

Ignacio Mejia Haro
Tecnológico Nacional de México, Ags
Andrea Alejandra García Sánchez
Instituto Tecnológico El Llano, Ags.
Bio
Héctor Silos Espino
Instituto Tecnológico El Llano, Ags.
Bio
José Manuel Martínez Mireles
Instituto Tecnológico El Llano, Ags.
Bio
Carlos Fernando Arechiga Flores
Bio
José Manuel Silva Ramos
Unidad de Medicina Veterinaria y Zootecnia de la Universidad Autónoma de Zacatecas
Bio

Published 2023-03-01

How to Cite

Mejia Haro, I., García Sánchez, A. A., Silos Espino, H. ., Martínez Mireles, J. M. ., Arechiga Flores, C. F., & Silva Ramos, J. M. (2023). Performance and digestibility of rabbits fed diets containing different levels of Prosopis laevigata pods . Acta Universitaria, 33, 1–14. https://doi.org/10.15174/au.2023.3561

Abstract

The objective of the study was to evaluate the effects on productive variables and in vivo digestibility of the inclusion of mesquite (Prosopis laevigata) pods in diets for growing rabbits. A production trial was carried out using thirty-six weaned-female rabbits in a completely randomized design assigned to one of three treatment diets containing different concentrations of ground mesquite pods (VMM): T1 (Diet without VMM), T2 (Diet 15% VMM), and T3 (Diet 30% VMM). Feed intake, weight gain, feed conversion, carcass yield, and in vivo digestibility of the diets were measured. Significant differences (p < 0.05) were found in daily weight gain, feed intake, carcass yield and dry matter digestibility between T1 and T3. Feed conversion ratio did not show significant differences among treatments (p < 0.05). Mesquite pods provide an adequate nutritional content to rabbit diets, and when used at 15%, they do not affect the productive variables and digestibility.

References

  1. Adamu, L., Igwebuike, J. U., Kwari, I. D., & Aliyu, J. (2013). Utilization of Prosopis africana pulp for rabbit feeding: 1. Effects on growth and economic performance. Global Journal of Pure and Applied Sciences, 19(1), 1-7. doi: https://doi.org/10.4314/gjpas.v19i1.1
  2. AOAC International. (2012). Official methods of analysis of AOAC INTERNATIONAL (19th ed.). AOAC International.
  3. Armijo-Nájera, M. G., Moreno, A., Blanco, E., Borroel-García, V. J., & Reyes-Carrillo, J. L. (2019). Vaina de mezquite (Prosopis spp.) alimento para el ganado caprino en el semidesierto. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, 10(1)113-122. doi: https://doi.org/10.29312/remexca.v10i1.1728
  4. Baraza, E., Ángeles, S., García, Á., & Valiente-Banuet, A. (2008). Nuevos recursos naturales como complemento de la dieta de caprinos durante la época seca, en el valle de Tehuacán, México. Interciencia, 33(12), 891-896. http://ve.scielo.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0378-18442008001200007
  5. Benítez, J. A., Borrayo, J. J. F., Hernández, J. A., & De La Cruz, C. O. (2020). Evaluación nutricional de la cáscara de plátano Tabasco y su efecto productivo en la alimentación de conejos Nueva Zelanda. Educateconciencia, 27(28), 56–66. https://tecnocientifica.com.mx/educateconciencia/index.php/revistaeducate/article/view/256
  6. Cano, N. E., & Valencia, F. L. (2018). Matarratón (Gliricidia sepium), Botón de oro (Tithonia diversifolia) y Morera (Morus alba) tres especies forrajeras usadas como alternativa en la alimentación de conejos: revisión sistémica y metaanálisis. Documentos de Trabajo ECAPMA, 2(1), 1-9. doi: https://doi.org/10.22490/ECAPMA.2779
  7. Carabaño, R., Piquer, J., Menoyo D., & Badiola, I. (2020). The digestive system of the rabbit. In C. De Blas & J. Wiseman (eds.), Nutrition of the rabbit (pp. 1-20). Departamento de Producción Agraria, Universidad Politécnica de Madrid. doi: https://doi.org/10.1079/9781789241273.0001
  8. Caro, Y., & Dihigo, L. E. (2012). Comportamiento productivo de conejos alimentados con dietas que incluían harina integral de dólico y mucuna. Revista UNELLEZ de Ciencia y Tecnología, 30(1), 29-35. http://revistas.unellez.edu.ve/index.php/ruct/article/view/189
  9. Caro, Y., Bustamante, D., Dihigo, L. E., & Ly, J. (2013). Harina de forraje de moringa (Moringa oleífera) como ingrediente en dietas para conejos de engorde. Revista Computarizada de Producción Porcina, 20(4), 218-222.
  10. Caro, Y., Bustamante, D., Dihigo, L.E., & Ly J. (2018). Digestibilidad aparente de nutrientes en dietas de forraje de Moringa oleífera para conejos en crecimiento. Livestock Research for Rural Development, 30(1). http://www.lrrd.org/lrrd30/1/ycar30001.html
  11. Cuchillo, H. M., Puga, D. C., Wrage-Mönnin, N., Espinoza, M. J. G., Montaño, B. S., Navarro-Ocaña, A., Ledesma, J. A., Díaz, M. M., & Pérez-Gil, R. F. (2013). Chemical Composition, antioxidant activity and bioactive compounds of vegetation species ingested by goats on semiarid rangelands. Journal of Animal and Feed Science, 22(2), 106-115. doi: https://doi.org/10.22358/jafs/66000/2013
  12. De Oliveira, G. S., Oliveira, E. J., Chaves, A. S., Almeida, M. P., Vieira, M., Rodrigues, T., Sousa, C., & Cavalcanti G. F. (2016). Total replacement of corn by mesquite pod meal considering nutritional value, performance, feeding behavior, nitrogen balance, and microbial protein synthesis of Holstein-Zebu crossbred dairy steers. Tropical Animal Health and Production, 48(7), 1415–1420. doi: https://doi.org/10.1007/s11250-016-1108-4.
  13. Di Marco, O. N. (2006). Eficiencia de utilización de alimento en vacunos. Revista Visión Rural, 13(61), 1-4.
  14. Escorza-Montoya, M., Amador-Larios, G., García-Esquivel, J., Ayala-Martínez, M., Zepeda-Bastida, A., & Soto-Simental, S. (2019). Comportamiento productivo y calidad de la carne de conejos que consumieron desperdicio de galleta. Abanico Veterinario, 9, 1-7. doi: https://doi.org/10.21929/abavet2019.910
  15. Flórez-Delgado, D. F., & Arteaga, A. I. (2019). Evaluación de un alimento peletizado a base de forraje para conejos en fase de levante y ceba en la Granja Experimental Villa Marina. Mundo FESC, 9(17), 60-75. https://www.fesc.edu.co/Revistas/OJS/index.php/mundofesc/article/view/403
  16. García, J., Carabaño, R., & de Blas, J. C. (1999). Effect of fiber source on cell wall digestibility and rate of passage in rabbits. Journal of Animal Science, 77(4), 898-905. doi: https://doi.org/10.2527/1999.774898x
  17. García, J., Gidenne, T., Falcao-E-Cunha, L., & de Blas, C. (2002). Identification of the main factors that influence caecal fermentation traits in growing rabbits. Animal Research, 51(2), 165-173. doi: https://doi.org/10.1051/animres:2002011
  18. García-López, J. C., Durán-García, H. M., de-Nova, J. A., Álvarez-Fuentes, G., Pinos-Rodríguez, J. M., Lee-Rangel, H. A., López-Aguirre, S., Ruiz-Tavares, D., Rendón-Huerta, J. A., Vicente-Martínez, J. G., & Salinas-Rodríguez, M. (2019). Producción y contenido nutrimental de vainas de tres variantes de mezquite (Prosopis laevigata) en el altiplano Potosino, México. Agrociencia, 53(6), 821-831. https://agrociencia-colpos.org/index.php/agrociencia/article/view/1846
  19. Gidenne, T. (2015). Dietary fibers in the nutrition of the growing rabbit and recommendations to preserve digestive health: a review. Animal Research, 9(2), 227–242. doi: https://doi.org/10.1017/S1751731114002729
  20. Hernández, J., Aquino, J. L., & Ríos, F. G. (2013). Efecto del manejo pre-mortem en la calidad de la carne. Nacameh, 7(2), 41‐64. doi: https://doi.org/10.24275/uam/izt/dcbs/nacameh/2013v7n2/hernandez
  21. Hernández, J., Aquino, J. L., & Palacios, A. (2015). Rendimiento de la canal, color de la carne y evolución del pH muscular en conejos. Nacameh, 9(2) 66-76. doi: https://doi.org/10.24275/uam/izt/dcbs/nacameh/2015v9n2/hernandez
  22. Herrera-Soto, I. A., Zepeda-Bastida, A., Ayala-Martínez, M., & Soto-Simental, S. (2018). Comparación de parámetros productivos y calidad de la canal de diferentes razas de conejos. En J. Herrera, A. J. Chay, F. Casanova, A. T. Piñeiro, T. Márquez, E. Santillán & J. Arce (eds.), Avances de la investigación sobre producción animal y seguridad alimentaria en México (pp. 497-501). Universidad Michoacana de San Nicolás de Hidalgo. https://www.researchgate.net/publication/325807244_Avances_de_la_investigacion_sobre_produccion_animal_y_seguridad_alimentaria_en_Mexico
  23. Instituto Nacional de Estadística y Geografía (INEGI). (2017). Anuario estadístico y geográfico de Aguascalientes 2017. https://www.inegi.org.mx/contenido/productos/prod_serv/contenidos/espanol/bvinegi/productos/nueva_estruc/anuarios_2017/702825092078.pdf
  24. Loor-Mendoza, N. E. (2016). Fundamentos de los alimentos peletizados en la nutrición animal. Dominio de las Ciencias, 2(4), 323-333. https://dominiodelasciencias.com/ojs/index.php/es/article/view/257/307
  25. Macías-Rodríguez, E., & Usca-Méndez, J. (2017). Utilización de la harina de algarrobo (Prosopis pallida) en la alimentación de conejos en crecimiento, engorde. Revista Ciencia UNEMI, 10(22), 105-110. https://www.redalyc.org/journal/5826/582661263011/html/
  26. Martínez, O., Bermúdez, R. C., Rodríguez, R., & García, N. (2018). Comportamiento productivo de conejos alimentados con dietas que incluyen sustrato remanente de la producción de setas. Revista de Producción Animal, 30(2), 25-31. https://revistas.reduc.edu.cu/index.php/rpa/article/view/2365
  27. Mejía-Haro, I., Soria-Rodríguez, L. I., Ortiz-De la Rosa, B., Marín-Perales, V. M., Ramón-Ugalde, J. P., Rivera, J., & Ramos-Dávila, M. (2021). Parámetros productivos de corderos alimentados con dietas de diferente concentración de vainas de Prosopis laevigata. Acta Universitaria, 31(1), 1-11. doi: http://doi.org/10.15174/au.2021.3149
  28. Mora-Valverde, D. (2012). Evaluación de cuatro niveles de morera (Morus alba) en engorda de conejo bajo normativa orgánica. Agronomía Mesoamericana, 23(2), 311-319. doi: https://doi.org/10.15517/AM.V23I2.6495
  29. Nieves, D., Terán, O., Silva, L., & González, C. (2002a). Digestibilidad in vivo de nutrientes en dietas en forma de harina con niveles crecientes de Leucaena leucocephala para conejos de engorde. Revista Científica de la Facultad de Ciencias Veterinarias de la Universidad del Zulia, 12(2), 408-411. https://produccioncientificaluz.org/index.php/cientifica/article/view/14884
  30. Nieves, D., Silva, B., Terán O., & González, C. (2002b). Niveles crecientes de Leucaena leucocephala en dietas para conejos de engorde. Revista Científica de la Facultad de Ciencias Veterinarias de la Universidad del Zulia, 12(2), 419-421. https://www.produccioncientificaluz.org/index.php/cientifica/article/view/14887
  31. Peña-Avelino, L. Y., Pinos-Rodríguez, J. M., Juárez-Flores, B. I., & Yáñez-Estrada, L. (2016). Effects of Prosopis laevigata pods on growth performance, ruminal fermentation and blood metabolites in finishing lambs. South African Journal of Animal Science, 46(4), 360- 365. doi: https://doi.org/10.4314/sajas.v46i4.3
  32. Pérez, J. M., Lebas, F., Gidenne, T., Maertens, L., Xiccato, G., Poarigi-Bini, R., Dalle, A., Cossu, M. E., Carazzolo, A., Villamide, M. J., Carabaño, R., Fraga, M. J., Ramos, M. A., Cervera, C., Blas, E., Fernández, J., Falcao, L., & Bengala, J. (1995). European reference method for in vivo determination of diet digestibility in rabbits. World Rabbit Science, 3(1), 41-43. doi: https://doi.org/10.4995/wrs.1995.239
  33. Pilco, J. L., Fiallos, M. B., Jiménez, S. F., Usca, J. E., & Zurita, M. E. (2018). Utilización de la harina de Leucaena leucocephala (Leucaena) en la alimentación de conejos neozelandés en la etapa de crecimiento-engorda. Revista Caribeña de Ciencias Sociales,1-35. https://www.eumed.net/rev/caribe/2018/03/alimentacion-conejos-crecimiento.html
  34. Reséndiz, J., Ramírez-Moreno, E., Ariza-Ortega, J. A., & Ortíz-Polo, A. (2020). El mezquite como ayuda ergogénica para atletas de alto rendimiento en deportes intermitentes. Revisión sistemática. Educación y Salud Boletín Científico Instituto de Ciencias de la Salud Universidad Autónoma del Estado de Hidalgo, 9(17), 116-124. doi: https://doi.org/10.29057/icsa.v9i17.6511
  35. Rizzo, L. G., Sabando, F. A., Espinosa, J. F., Pincay, J. L., Mieles, E. M., & Meza, G. A. (2019). Valoración nutricional de Tithonia diversifolia en la alimentación de conejos Neozelandés. Ciencia y Tecnología, 12, 1-7. doi: https://doi.org/10.18779/cyt.v12i1.318
  36. Ríos-Saucedo, J. C., Valenzuela-Núñez, L. M., Rivera-González, M., Trucíos-Casiano, R., & Sosa-Pérez, G. (2012). Diseño de un sistema silvopastoril en zonas degradadas con mezquite en Chihuahua, México. Tecno Ciencia Chihuahua, 6(3), 174-180. https://vocero.uach.mx/index.php/tecnociencia/article/view/675
  37. Rodríguez, E. N., Martínez, G. E., Ramírez, B., Martínez, R., Cong, M. C., Medina, S. M., & Piña, H. H. (2014). Análisis técnico del árbol del mezquite (Prosopis laevigata Humb. & Bonpl. ex Willd.) en México. Ra Ximhai, 10(3), 173–193. doi: https://doi.org/10.35197/rx.10.01.e.2014.13.er
  38. Sarwatt, S. V., Laswai, G. H., & Ubwe, R. (2003). Evaluation of the potential of Trichanthera gigantea as a source of nutrients for rabbit diets under small-holder production system in Tanzania. Livestock Research for Rural Development, 15(11), 24-34. http://www.lrrd.org/lrrd15/11/sarw1511.htm
  39. Sawal, R. K., Ratan, R., & Yadav, S. B. S. (2004). Mesquite (Prosopis Juliflora) Pods as a Feed Resource for Livestock – A review. Asian Australasian Journal of Animal Sciences, 17(5), 719-725. doi: https://doi.org/10.5713/ajas.2004.719
  40. Sciammaro, L. P., Ferrero, C., & Puppo, M. C. (2015). Agregado de valor al fruto de Prosopis alba. Estudio de la composición química nutricional para su aplicación en bocaditos dulces saludables. Revista de la Facultad de Agronomía, la Plata, 114(1),115-123. http://sedici.unlp.edu.ar/handle/10915/47318
  41. Smitzis P. E., Babaliaris, C., Charismiadou, M. A., Papadomichelakis, G., Goliomytis, M., Symeon, G. K., & Deligeorgis, S. G. (2014). Effect of hesperidin dietary supplementation on growth performance, carcass traits and meat quality of rabbits. World Rabbit Science, 22(2), 113‐12. doi: https://doi.org/10.4995/wrs.2014.1760
  42. Statistical Analysis Systems (SAS). (2008). Statistical Analysis Systems Institute User’s Guide (9.2 ed.). SAS Inst. Inc.
  43. Van-Soest, P. J., Robertson, J. B., & Lewis, B. A. (1991). Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber, and non- starch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science, 74, 3583-3597. doi: https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(91)78551-2
  44. Vivas, J., Reyes-Sánchez, N., Sáenz, A., & Benavidez, A. (2018). Comportamiento productivo y características de la canal de conejos alimentados con harina de Moringa oleífera. Revista Científica La Calera, 18(31), 81-88. doi: https://doi.org/10.5377/calera.v18i31.7897