Vol. 33 (2023)
Artículos de Investigación

Determinants of poultry meat supply in Mexico from 1994 to 2021: importance of technological development and feed grain prices

Álvaro Nochebuena-Molina
Colegio de Postgraduados
Bio
José Alberto García-Salazar
Colegio de Postgraduados
Bio
Elizabeth González-Estrada
Colegio de Postgraduados
Bio
Ma. del Carmen López-Reyna
Colegio de Postgraduados
Bio

Published 2023-11-01

How to Cite

Nochebuena-Molina, Álvaro, García-Salazar, J. A., González-Estrada, E., & López-Reyna, M. del C. (2023). Determinants of poultry meat supply in Mexico from 1994 to 2021: importance of technological development and feed grain prices. Acta Universitaria, 33, 1–15. https://doi.org/10.15174/au.2023.3901

Abstract

The generation of value and jobs in the production of poultry meat production in Mexico makes it important to recognize the factors that determine its growth. The objective was to analyze the supply of this meat to identify the variables that have determined its growth in recent years. Time series from 1994 to 2021 were used to estimate a regression model of poultry meat supply. Results indicate that technological progress explains 104.9% of the growth observed in the production of this meat in the period of analysis. The decrease in feed grains prices favored the growth of production by only 1.79%; however, this trend could be reversed in the future since our country's food dependence on grains determines that international changes could provoke an increase in prices. Due to the probable increase in the price of grains, it is advisable to seek growth through technological progress.

References

  1. Chatterjee, R. N., & Rajkumar U. (2015). An overview of poultry production in India. Indian Journal of Animal Health, 54(2), 89-108. http://ijah.in/upload/snippet/76_49.pdf
  2. Consejo Mexicano de la Carne (Comecarne). (2022). Compendio estadístico 2022. https://comecarne.org/wp-content/uploads/2022/05/compendio_estadistico_2022.pdf
  3. Consejo Nacional de Fabricantes de Alimentos Balanceados y de la Nutrición Animal (Conafab). (2022). La Industria Alimentaria Animal de México 2022.
  4. Gujarati, D. N., & Porter, D. C. (2010). Econometría (5ª ed.). McGraw-Hill.
  5. Hellin, J., Krishna, V. V., Erenstein, O., & Boeber, C. (2015). India’s poultry revolution: implication for its sustenance and the global poultry trade. International Food and Agribusiness Management Review, 18(Special Issue), 151-164. https://ifama.org/resources/Documents/v18ia/Hellin-Krishna-Boeber.pdf
  6. Instituto Nacional de Estadística y Geografía (INEGI). (2023). Sistema de Cuentas Nacionales de México. Índice Nacional de Precios al Consumidor y sus Componentes. https://www.inegi.org.mx/app/tabulados/default.aspx?nc=ca55_2018
  7. National Chicken Council. (2023). U.S. Chicken Industry History. https://www.nationalchickencouncil.org/about-the-industry/history/
  8. Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura (FAO). (2023). Matriz detallada del comercio. https://www.fao.org/faostat/es/#data/TM
  9. Organization for Economic Cooperation and Development (OECD). (2016). Market Examinations in Mexico: A manual by the OECD Secretariat. https://www.oecd.org/daf/competition/Market-Examinations-in-Mexico-Manual-2016.pdf
  10. Organización para la Cooperación y el Desarrollo Económicos (OCDE). (2018). Exámenes de mercado en México: estudio de caso del mercado de la carne de pollo. https://www.oecd.org/daf/competition/ESP-WEB-REPORT-Chicken-MeatMarketMexico2018.pdf
  11. Organización para la Cooperación y el Desarrollo Económicos-Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura (OCDE-FAO). (2022). OCDE-FAO Perspectivas Agrícolas 2022-2031. https://www.oecd-ilibrary.org/docserver/820ef1bb-es.pdf?expires=1685668043&id=id&accname=guest&checksum=50F2C4F6FB8A7EE7A83A4E5E6229F365
  12. Parkin, M. (2018). Economía. Pearson Educación.
  13. Ramírez, A., García, R., García, G., & Matus, J. (2003). Un modelo de ecuaciones simultáneas para el mercado de la carne de pollo en México, 1970-1998. Agrociencia, 37(1), 73-84. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=30237108
  14. R Core Team (2023). R: A language and environment for statistical. Computing [software de computación]. R Foundation for Statistical Computing, Vienna, Austria. https://www.R-project.org/
  15. Rebollar, E., Rebollar, A., Gómez, G., & Mondragón, J. (2018). Comportamiento de la oferta de la carne de pollo en la región Centro Occidente de México, 1996-2016. En J. Herrera, A. J. Chay, F. Casanova, A. T. Piñeiro, L. Márquez, E. Santillán & J. Arce (eds.), Avances de la investigación sobre producción animal y seguridad alimentaria en México (pp. 1273-1278). Universidad Michoacana de San Nicolás de Hidalgo. https://www.researchgate.net/profile/Luis-Cruz-Bacab/publication/326679463_Efecto_del_uso_de_castana_Artocarpus_camansi_como_suplemento_preiniciador_en_lechones/links/5ba51626a6fdccd3cb69c885/Efecto-del-uso-de-castana-Artocarpus-camansi-como-suplemento-preiniciador-en-lechones.pdf#page=1281
  16. Rebollar, E., Rebollar, A., Mondragón, J., & Gómez, G. (2019a). Oferta y demanda regional de carne de pollo en México, 1996-2016. Revista Mexicana de Ciencias Pecuarias, 10(4), 917-932. https://doi.org/10.22319/rmcp.v10i4.4839
  17. Rebollar, E., Rebollar, S., & Guzmán, E. (2019b). Determinantes de la oferta de carne de pollo en México. Panorama Económica, 27(2), 336-348. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=7513389
  18. Ravindran, V. (2013). Poultry feed availability and nutrition in developing countries. Poultry Development Review, 60-63. https://www.fao.org/3/i3531e/i3531e.pdf
  19. Rigolin, P. (2014). ¿Conversión alimenticia 1:1 para 2025?: un vistazo al futuro de la avicultura. https://www.wattagnet.com/home/article/15508713/conversion-alimenticia-11-para-2025-un-vistazo-al-futuro-de-la-avicultura
  20. Servicio de Información Agroalimentaria y Pesquera (SIAP). (2023a). Pollos y salud. http://siaprendes.siap.gob.mx/contenidos/2/05-huevo-pollo/contexto-5.html
  21. Servicio de Información Agroalimentaria y Pesquera (SIAP). (2023b). Base de datos 2023. https://www.gob.mx/siap/documentos/siacon-ng-161430
  22. Tomek, W. G., & Kaiser, H. M. (2014). Agricultural product prices (5a ed.). Cornell University Press.
  23. Unión Nacional de Avicultores (UNA). (2022). Compendio de indicadores económicos del sector avícola 2022. Unión Nacional de Avicultores.
  24. Vázquez, J. M. P., & Martínez, M. A. (2015). Estimación empírica de elasticidades de oferta y demanda. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, 6(5), 955-965. https://cienciasagricolas.inifap.gob.mx/index.php/agricolas/article/view/590/463